Onderwijs

Literatuur is ram vet, ook in de klas! Wij maken schrijf- en leesonderwijs samen met onze workshopdocenten en ons educatieteam weer tof!

De afgelopen tien jaar hebben we helaas gezien dat leesplezier bij leerlingen afneemt en ze niet tot nauwelijks aan schrijven toekomen. Doodzonde wat ons betreft. Door te lezen en te schrijven leren leerlingen zichzelf en de ander beter kennen. Bovendien hoeft lees- en schrijfonderwijs niet op zichzelf te staan, maar kunnen ze lesoverstijgend worden ingezet als didactische tools.

Bekijk hieronder ons educatieaanbod dat we samen met SCHUNCK op poten hebben gezet.

Wat gaan we doen?

We schrijven en lezen met jouw leerlingen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs.

We maken graag met jou als docent lessen op maat.

We nemen je graag mee in één van onze bestaande programma’s.

We geven workshops en trainingen aan docententeams.

Maatwerk

(PO & VO)

Het liefst beginnen we met een leeg vel. De uitdaging op het gebied van lees- en schrijfonderwijs zien we overal de kop op steken. Tegelijkertijd snappen we dat elke school, elke docent en elke klas anders is. Daarom maken we graag met scholen aanbod op maat middels de methode die PIT Cultuurwijzer ons geleerd heeft.

De Jan Terlouw Verhalenprijs

(PO)

Elk jaar organiseren we in samenwerking met het Nationaal Programma Heerlen-Noord en SCHUNCK de Jan Terlouw Verhalenprijs. Deze verhalenwedstrijd, gericht op leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de brugklas en tweedejaars van het voortgezet onderwijs, biedt jongeren de kans om hun creativiteit en taalvaardigheid te ontwikkelen. Met de Jan Terlouw Verhalenprijs willen SCHUNCK, het Nationaal Programma Heerlen-Noord en PANDA bijdragen aan de taalontwikkeling van jongeren in Heerlen en hen de kans geven om hun verhalen te delen met een breed publiek.

Poëziefestival

(VO)

Eén bundel, één schrijver, één interview, twee workshops, veel meer leerlingen en gigantische hoeveelheid inspiratie. 

In lessen op school gaan de scholieren aan de slag met het thema van de bundel, rakend aan het thema identiteit. Het idee hierachter is dat de leerlingen beseffen dat ze veranderen maar ook dat hun leven een aaneenschakeling van gebeurtenissen is, die voor eenieder anders kunnen zijn, maar wel bepalend zijn voor de rest van hun leven.

Tijdens deze lessen worden ook vragen bedacht voor de schrijver. Deze vragen worden op een collegetour-achtige manier gesteld tijdens in het Royal Theater, aan de schrijver zelf.

Ook is een creatieve verwerkingsles onderdeel van het programma. Hierbij gaan de leerlingen zelf aan de slag met het schrijven van poëzie, een kort verhaal of een rap, onder begeleiding van jonge talentvolle schrijvers uit de regio. Die workshop lessen vinden op school plaats na afloop van het schrijversinterview in de Royal.

Docententeam

Steeds vaker krijgen we de vraag om workshops te verzorgen voor docenteams. Geen insteek is ons te gek, of je nou wil kennismaken met creatief schrijven in de klas of je wil een langer onderzoekstraject vormgeven: wij denken met je mee!

Enne, zullen we maar gewoon beginnen? Stuur ons een berichtje.